Livsnjutarens vardag, del 1 Koka korv
En av vår tids mest missförstådda livsnjutningar är kokt korv med bröd. Skit i vad de pretantiösa murvlarna säger om "slaggprodukter" och "onyttigheter". Vilken annan mat kan mätta och glädja en hel familj så fort och i vilket väder som helst? I skidbacken på vintern, före träning, efter träning, i farten, en stressig eftermiddag eller på efterfesten. Korv passar alltid!
Själva livsnjutningen ligger i att de dels är gott, dels är enkelt. Väljer du bara rätt korv kan du njuta lika länge som det tar att laga den. Vilka rätter kan man säga det om?
Korv räddar många äktenskap då den ger tid över till annat, inte tär på familjeekonomin och håller barnen lugna. Är inte det livsnjutning så vet inte jag.
Det finns dock några klara och enkla regler för att fulländat kunna njuta av korv.
För det första: Spara inte in på kvaliteten. Du äter redan så billigt det går! Unna dig bra grejor! Vad som är bäst ligger i betraktarens öga och jag undviker skickligt att lägga mig i sådana debatter.
För det andra: Korv SKA kokas, med undantag för ÄKTA grillning då man med fördel kan välja kryddigare korvar eller lammkorv till vuxna (efter smak). Statoils "grill" räknas inte! Endast kolgrillat. Visst går det att steka korv, men det går ju och andra sidan också att koka entrecôte...
För det tredje: Tillbehören är viktiga. Bröd ska vara vitt, färskt och varmt! Använd inte sådana där "chicagobröd" som tillför mjölig smak och dränker korven i vitt fluff fluff. Gå heller inte på myten om grovt korvbröd. Du går inte på diet när du äter korv ändå!
Ketchup ska vara av kända märken och senapen grovgorning eller sötstark. I övrigt är det okay med räksallad, rostad lök eller en sträng majonäs och för den grinige även gurkmajonäs.
Bildtext: Vilken tur att det fanns korv på isfisket.
Recept:
När det är dags att koka korven använder vi en stor kastrull så att korven får plats utan att ligga mot kanterna. Fyll med vatten så att korvarna kommer att täckas gott och väl. Tillsätt hela svartpepparkorn, lite salt och lagerblad. Koka upp utan korv och tag av kastrullen från plattan strax innan vattnet kokar. Lägg i korven, på med locket och låt det dra en så där tio minuter. Värm under tiden bröden i ugn. Sätt ugnen på grill och värm hastigt på var sida av brödet. Pressa det lite mot gallret så att du får den rätta grillkänslan på brödet. Ta fram tillbehör, häll upp iskall mjölk och njut.
En ommöblering kommer snarast att ske i vårt kylskåp. Till höger hittar du hot dogs falukorv och kalvkorv. Till vänster har jag och Fiona vårt förråd av rostbiff, rökt skinka och lite goda ostar..... <3
Jag säger bara Fanta, Fanta, Fanta..... Korv med bröd avnjuts med... FANTA!
KANSKE en Pucko...!