Livsnjutarnens vardag, del 2 Tacos för Mettson
Om vi i Sverige känner oss stelbenta, köande och aningen tillbakadragna så är det ingenting mot vad de bör känna sig i Norge.
- Tjikken tårtilla? säger min vän Björn och ser precis så lost ut som ni tänker att han ska göra. Matkulturen känns lite annorlunda i vårt grannland. Det är förvisso gott om skaldjur och fisk på menyn men det är ont om internationella rätter sedan våra grannar är mer restriktiva i invandringspolitiken och mer konservativa inom matlagning. Kokt fisk värderas högt och resten är exotiskt.
Att gå in i en norsk matbutik är något annorlunda än hos oss. Glöm oxfilet och tänk fiskekaka. Butikerna i Strömstad omsätter mer än dom kan drömma om på ica Kvantum och systembolaget i Strömstad tar (eller tog) emot norska kronor.
En av de mest fantastiska kvinnor som vandrar på denna jord, trots sitt norska medborgarskap, vädrade nyligen på facebook att hon skulle göra tacos men gillar inte kryddningen. Vad göra? Hon är dessutom en Tae Kwondo instruktör som kräver nyttig mat och det känns som en utmaning för en gräddälskande svensk.
Vi får nu återgå till livsnjutningsstadiet och lära oss att inse att livsnjutning ligger i betraktarens öga. Det som är bra för den ene är pest för den andre. Själv gör jag gärna tacos på traditionellt sätt.
Men, vi är gringos, och likväl som tequia gör oss hyfsat galna så saknar vi oftast den värme i klimatet som kräver kryydstark mat. Därför kan man försvenska, eller förnorska, menyn och ändå känna en närhet till Mexiko.
Mettson vill göra maten på kyckling eftersom hon tror att traditionell köttfärs är farlig, vilket den kanske är i Norge. Jag föreslår ett förfarande som följer:
Börja att göra en sås med att steka vitlök, lök och chili. Häll på krossade tomater och värm upp. Låt svalna.
Stek den dära kycklingfärsen och krydda med salt, svartpeppar, chili och cayennepeppar.
Skär grönsaker som önskas (skit i det du inte gillar) tomar, gurka, lök och paprika tex,
häll upp i skålar och riv ost (västerbotten vore ju bra!)
Använd valfritt hårt eller mjukt skal, kan gå med lompe i Norge. Låt servera med Thaländsk öl och glöm inte gräddfil eller römme!