Äpplet faller inte långt från trädet


- Var är du någonstans?

- Det vet jag inte men vart ska jag? svarar min kärleks yngsta dotter i telefonen någonstans på Bromma flygplats. Efter att ha lärt känna Jennifer har jag förstått att lokalsinne går i arv.

Några minuter senare befinner vi oss i köerna på E18 och småpratar. Det framgår snart att hennes problem att känna igen sig på flygplatsen grundades i att hon ett par dagar tidigare reste från Arlanda.Inte konstigt att det såg annorlunda ut vid landning. Sådär en 5 km från flygplatsen utbrister Jennifer;

- Ja, nu är vi i Åkersberga! I verkligheten befann vi oss vid SE-bankens huvudkontor mellan Rinkeby och Hallonbergen, ungefär en 5 mil från Åkersberga. Eftersom jag har en ängels tålamod då huset är fullt av kvinnor som har olika teorier i de flesta ämnen lät jag trollungen hållas. Några minuter senare var det naturligtvis dax för nästa kunskapsrond. I höjd med bygget av den nya nationalarenan i Solna utbrister hon glatt:

- Ja, men titta. Globen!

Nu är det ju så att det naturligtvis är svårare att hitta i en stor stad än i sin egen hemstad men i Jennifers fall, liksom med min fru, spelar geografin ingen roll. Vid hennes ankomst till västkusten ett par dagar tidigare styrde hon bilen med syster och mormor åt fel håll. En resa på en knapp timme förvandades till en helkväll i bilen. Att sedan upptäcka att man kör på cykelbanan utanför polishuset när man är ute och kör i hemstaden får bara betraktas som bonus.


Arbetskraftsinvandring


Efter att ha gått tom på ideér och uppslag för hur att få vänner, kollegor och bekanta att arbeta alldeles för mycket och för ofta i firman, har jag tvingats lyfta blicken och söka i ett vidare område.

Ett första steg i riktningen mot att få bra och lojal personal är att gifta sig. Fruar brukar enligt all min tidigare erfarenhet vara benägna att jobba med och åt sin man. I alla fall de första åren. Vid eventuella skilsmässor upphör dock denna lojalitet har jag också kunnat konstatera den hårda vägen. Därför är det viktigt att i ett tidigt skede i äktenskapet se till att knyta goda kontakter med fruns vänner och eventuella släktingar.

Eftersom min kärlek har vuxna barn finns det en del potential och till dags dato har jag lyckats få in en av döttrarna i firman med det vanliga snacket om "höga löner, bra arbetstider och trevlig arbetsmiljö". Allt det ligger ju trots allt i betraktarens öga och vid 21 års ålder finns det inte så mycket att jämföra med yrkesmässigt varför jag tror mig kunna flyta på den mackan i vart fall ett par år.

Nu räcker det inte med en enda dotter så jag har också lyckats få en inte ont anande blondin på kroken. Jag tror egentligen inte att Jennie är naturligt blond utan att hon har färgat håret så för att anpassa sig till sitt sätt och sin skarpa hjärna.

Summan av kardemumman är att jag för tillfället har inte mindre än tre Varbergsbor i mitt "stall". Arbetsmässigt är det bra, det känns som att jag inom kort kan dra mig tillbaka till rödvin, skrivande och fåtöljen (tills det dyker upp allt för mycket nya kunder) men praktiskt är det lite mer krävande. Jag har t.ex. bara en bil med gps medans det alltså är tre kvinnor utan lokalsinne. I tillägg händer det att de tror sig kunna utföra saker på egna initiativ varför man får ha utvecklingssamtal i stort sett dagligen.

Men det är angenäma problem för det är goa tjejer med mycket humor och jag vet inom mig att de en dag kommer klara av att genomföra ett helt arbetspass på egen hand och utan min hjälpande hand och mitt fantastiska stöd. 

Kvinnor kan


-Ingen signal!
Med ett ryck vaknar jag av min frus gastande från vardagsrummet. Sekunden senare stormar hon in i sovrummet. Yrvaket öppnar jag motvilligt mina sömnkornsinbakade ögon och konturerna runt mig klarnar  allt eftersom för att till slut omsättas i verklighet.
Klockan visar på att jag har fått sova sådär en knappa tre timmar efter ett dygns vaken tid och jobb. Jag registrerar att min vackra, men ack så envisa fru fyrar av sin mobila kamera mot mig och jag hinnner precis få upp en kudde som skydd.

Hon skrattar och vänder sig mot antennsladden som förbinder sovrummet med det yttre taket och börjar prövande rycka lite i den.

- Vad gör ni? Undrar jag försynt och inte så lite trött.
- Inget du kan hjälpa till med svarar hon glatt, varpå jag genast förstår att det är något som inbegriper teknik eller trädgårdsarbete. Som den logiker jag är, inser jag att det knappast gäller trädgården när hon är i sovrummet. Jag hasar mig upp och följer min frus skugga ut på verandan.
Det visar sig att min arbetskraft, som är kvar i stan och som består av två envisa västkustbor vilka inte har jobbat på ett dygn, har bestämt sig för att strunta i att låta kabelkillen montera antennen på taket och själva givit sig ut på det svindlande äventyret.

Jag är ju förståss ingen tekniker av rang men eftersom jag vet om det hade jag moget och självkritiskt nöjt mig med att tillfälligt låta antennen ligga på vardagsrumsbordet, pekandes mot Nacka som i tvsammanhang är det samma som Mekka för muslimer. Resultatet av det var att vi i alla fall har haft möjlighet att se både svt 1, 2 och barnkanalen. Det är kanske inte så mycket, men det är något.

Tjejernas plan började stå klar för mig. De hade tänkt montera antennen medan jag sov för att sedan med dokumenterade bilder av sig själva i arbete och mig sovande (utan hänsyn att jag har slitit för familjens ekonomi under de att damerna sörplat vin) förevisa segern på facebook.

Tyvärr visar det sig att de inte riktigt lyckas med uppgiften och en knapp timme senare sitter de tysta i soffan. Det är ju bra i sådana lägen att vi i alla fall har radio att lyssna på.


Förvärrat lokalsinne


Eftersom min hustru sedan länge har visat att lokalsinne inte är hennes starka sida blev jag till en början försiktigt positiv över att kartläsarsidan förstärkts av Jennie Ludvigson och Jennifer. Det visade sig snabbt vara lite överilat eftersom  hon snarare hittar tre gånger så dåligt som förut med deras hjälp.

De unga damerna har tydliga problem med att skilja på höger och vänster, ta emot och komma ihåg enkla vägbeskrivningar och att uppfatta vad som är rakt fram i en rondell.

Sedan gammalt tror ju min hustru att hon är vid Rotebro varje gång vi passerar en Statoil. Förstärkning med Jennie hjälper föga eftersom hon har problem att minnas vad som sagts i telefonen. Förmodligen för att hon inte bara lägger på luren efter avslutat samtal, utan även stänger av delar av lokalsinnet och minnet.

Under resan till jobbet idag lät jag Jennifer styra och Mia att läsa kartan. I mitt stilla sinne tänkte jag nog att Mia vid det här laget skulle kunna lösa uppgiften att beskriva vägen till sin egen arbetsplats. Det känns dock lite som om man hamnar i en Italiensk triller när man ser damerna gestikulera och prata med hela kroppen utan att få fram vad de vill förmedla varandra. Det enda de säkert vet är att GPS inte fungerar, eftersom pilen alltid pekar åt motsatt håll.
Eftersom jag trots allt var med kom vi till slut fram. Hurvida Mia kom fram till sitt slutmål och om Jennie har dykt upp i Kungsträdgården än är jag lyckligt ovetande om men Jennie hade i alla fall god marginal på sådär en fyra timmar för sex mils körning.


Företagspolicy

Lunam Företagssäkerhet AB              2011-08-14            Mia Lundin Ljungblad

Personalenheten                                                                        

Rotel 5:2


Angående policy och regelverk inom företaget

Det har kommit till företagets kännedom att Ni i Ert arbete har uppvisat bristande kunskap och förståelse för företagets kultur och policy.

Vi visar därför till anställningsavtal, personalmöten, lokala instruktioner, företagets policy samt utvecklingssamtal och vill med detta klarlägga nedan stående regler och policy. Vi hoppas därmed att kunna räta ut eventuella frågetecken samt att på ett klart och tydligt sätt informera Er om Ert ansvar, Era arbetsuppgifter samt Era rättigheter. Vi utgår ifrån att Ni efter detta kommer att följa policyn och att vi därmed slipper att vidta ytterliggare åtgärder i ärendet.

1. Transporter i tjänst

Företaget står för transporterna i tjänsten och har därför investerat i en bilpark. Ni är tilldelad en VW Passat turbo med businesspaket. Det är därför inte acceptabelt att Ni i stället använder MB Slk 350. Argumentet att den, som Ni uttrycker er, "gör Er kvinnlighet mer rättvisa" är inte ett hållbart skäl.

2. Arbetstid och lön

Som framgår av Ert anställningsavtal är Ni "behovsanställd". Detta innebär att vi inte är skyldiga att ge Er fler timmar än vi önskar, normalt 200-250 timmar/månad. Ni har också rätt att säga nej till arbete som överstiger 250/timmar per månad. För Er trygghet utgår en normal månadslön för de månader som Ni arbetar inom detta intervallet. Givetvis drar vi av på lönen de månader då ni inte kommer upp i tvåhundra timmar.

3. Övertidsarbete och övriga ersättningar

Arbete över 250 timmar/månad är att betrakta som övertid och därmed frivillig om inte särskilda omständigheter föreligger. Övertid är inte tillåtet i företaget och lämnas därför oavlönat. Av jämnstäldhetsskäl kommer däremot en ersättning att utgå till Er make för denna övertid.

Ersättning utgår också i form av naturella tjänster från arbetsledningen, med hänvisning till vigselbevis.

4. Uniformering och egenvård

Företagets uniform skall användas. Det är alltså inte tillåtet att använda egna persedlar så som rosa skjorta och lila byxor bara för att "de är mer moderiktiga och dessutom sött" som ni framhåller. Om ni är tveksam finns det en förteckning över vad som gäller som uniform på varje arbetsplats. Notera att det inte står något om att BH ska bäras!
Vi ber Er också notera att produkten deodorant faktiskt finns på marknaden sedan lång tid tillbaka.

5. Förhållande till kund

I det dagliga arbetet representerar Ni företaget gentemot kund. Det innebär att Ni förväntas uppräthålla en professionell hållning för att ge ett säkert och stabilt intryck. Det är följdaktligen inte tillåtet att boja kundernas personal med rosa muddbojor även om det bara är "en kul grej" som Ni säger.
Det är inte heller acceptabelt att ta ett "glas med personalen" under arbetstid med hänvisning till att "bartendern är ju ändå alkis".


6. Tystnadsplikt

Vi erinrar om att Ni har tystnadsplikt gentemot kund. Vårt företag står och faller med vår seriositet och diskretion. Ingen har behov av att veta om eventuella lekar som Ni företar på fritiden. Även om det är "spännande BDSM, eller kul med män i klänning".


Ovan nämnda regler är absoluta. Vi erinrar om att brott eller upprepad avvikelse från denna policy kan leda till skriftlig erinran, skriftlig varning och i förlängningen uppsägelse av både det ena och andra.
Vi påminner också om att ert fackliga ombud, tillika ägare och VD bara nås på telefon i positiva ärenden.

Med hopp om ett fortsatt bra samarbete.

Stockholm som ovan.


Karl Ljungblad Lundin




RSS 2.0